110 / 090323

Kansalaisten automaattinen valvonta

Dokumentti tv:stä 27.2.2023. Prisma. Kasvojentunnistuksen supervoima. Kolmen miljardin ihmisen kasvokuvat on otettu kaupalliseen käyttöön sosiaalisen median alustoilta ja niitä käytetään kasvontunnistusohjelmissa, joita on myyty jo 600 poliisilaitokselle ympäri maailman.

Tällä hetkellä ne tunnistavat ihmisen henkilöllisyyden, mutta niitä kehitetään kokoajan havaitsemaan esimerkiksi ihmisen tunnetiloja. Hetken päästä saat siis poliisin perääsi, jos näytät vihaiselta. Kiina on asiassa edelläkävijä. Kiinan valtava kamera verkosto yhdistettynä kasvontunnistukseen mahdollistaa jo punaisia päin kävelijän automaattisen sakottamisen kameroiden ja kasvontunnistuksen avulla. Orwellilainen yhteiskunta on jo täällä. Minusta tämä kaikki on jo liikaa ja vapaan maailman pitää alkaa sääntelemään ihmisten valvontaa.

Kasvojentunnistuksessa on myös ongelmia. Esimeriksi kuminaamarimies mielenosoituksissa, joka on varastanut jonkun oikean ihmisen identiteetin ja naamioitunut tämän kasvoilla. Poliisi kuvaa mielenosoituksia ja tunnistaa henkilöt kasvontunnistuksella. Valehenkilö onnistuu saamaan kohdehenkilölleen merkintöjä poliisin salaisiin rekistereihin, jotka tekevät siellä salaista työtään vuosikymmenien ajan. Eikä tämä ole mitään scifiä. Realistisen näköiset kasvonaamarit tulivat koko kansan tietoisuuteen televisioihin 2010 luvulla. Se tarkoittaa sitä, että ammattilaiset ovat käyttäneet niitä jo 1950- luvulta lähtien.