34 / 160422

Zuomalaiset huippuosaajat tutkivat rutiiniluonteista liikennerikosta:

Tieliikennelaissa sanotaan että "esteetön kulku on annettava jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai valmistautuu menemään sille"

Alla olevissa kuvissa HSL:n bussi on tullut huomattavaa tilannenopeutta suojatien päälle, jossa kulkee jalankulkija. Sitten HSL:n kuljettaja Gul Erkan soittaa torvea, irvistelee ikkunasta ja alkaa kuvaamaan tilannetta kun suojatiellä kulkeva jalankulkija hermostuu. Tämä oli syyttäjä Topias Haaviston mukaan ihan ok juttu.

Kysymys kuuluu: Annettiinko tässä jalankulkijalle esteetön kulku suojatiellä. No ei varmasti annettu, se on nähtävissä harvinaisen selkeästi kuvasta jossa bussi on yli puolenvälin suojatiellä. Ei kuitenkaan riittänyt Topias Haavistolle todisteeksi.


Kuva 1. Bussi tullut suojatien päälle kun jalankulkija kävelee siinä.
Bussissa istuu myös todistaja, jota olisi voinut kuulla asiassa.


Kuva 2. Gul Erkan alkaa kuvaamaan jalankulkijaa sen jälkeen kun on melkein ajanut hänen päälleen, soittanut torvea ja saanut jalankulkijan hermostumaan. 


Kävelin 18.3.2021 kello 1556 lenkkireittiäni. Kävellessäni suojatietä, Espoon Kivenlahdessa, Espoonlahdentien ja Merenkulkijankadun risteyksessä, Espoonlahdentieltä kääntyi eteeni HSL:n bussi rekisterinumero EOV-941. Suojatiellä ollessani, bussi tuli huomattavan kovaa tilannenopeutta kohti minua lähes ”iholleni” kiinni ja pysähtyi vasta ohitettuaan lähes koko suojatien. Minä kuljin suojatiellä. Bussikuski alkoi huitomaan bussin sisällä, mahdollisesti soitti torvea ja ilmeisesti paheksui suojatiellä kulkemistani. Sen jälkeen kuljettaja alkoi kuvaamaan tilannetta. Koitin päästä keskustelemaan kuskin kanssa, mutta hän ei avannut ovea tai ikkunaa. Kuvan mukaan kello oli 1556. Kohtalaisen jännittävää kun bussi tulee kovaa vauhtia iholle kiinni, niin että väliin ei meinaa mahtua enää hesaria. Suojatiellä.

Ilmoittelin poliisille. Poliisi aloitti tutkinnan liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, mutta 7.5.2021 syyttäjä päätti sen, koska tutkinnanjohtajana toiminut poliisi oli niin esittänyt. Perusteluna, että osapuolten kertomukset ovat vastakkaiset, koska kuljettaja ei myöntänyt mitään.

Poliisi ei hankkinut ja tutkinut bussin ajopiirturia, eikä hankkinut bussin valvontakameratallenteita, joista olisi kiistatta selvinnyt bussin tilannenopeus suojatien päälle tullessa. Poliisi ei hankkinut bussissa istunutta matkustajaa todistajaksi, vaikka hänen henkilöllisyys olisi selvinnyt varmaan yhdellä puhelinsoitolla HSL:lle. Poliisi ei ollut kiinnittänyt huomiota edes heille toimittamaani valokuvaan, eikä toimittanut sitä syyttäjälle, (se oli varmaan hukkunut poliisissa?), jossa kiistatta näkyy bussin pysähtymispaikka, jossa bussi on ylittänyt suojatien yli puoleen väliin asti kovalla nopeudella.

Poliisi ei osannut tutkia edes tälläistä rutiinin, rutiinin, rutiinin, rutiinin, rutiinin, rutiinin, rutiinin luonteista liikennerikkomusjuttua. Aivan uskomatonta. Kertakaikkiaan todella uskomatonta. Erittäin uskomatonta. Mulle on piirtynyt Zuomalaisesta poliisista kyllä sellainen sörssellsön joukon kuva, että vertaista saa hakea. Kaverit saavat vuodessa 800 miljoonaa euroa kansalaisten taskuista revittyjä verorahoja, valittavat kokoajan, että rahat ovat loppu ja eivät osaa tutkia edes rutiini liikenne rikosta. Uskomatonta porukkaa.

Kantelin asiasta oikeusasiamiehelle 23.5.2021, joka siirsi sen valtakunnansyyttäjälle. Nyt asiaa on vatuloitu ja venytelty yli vuosi hallinnon ja poliisin virkakoneistossa eikä se ole vieläkään selvinnyt. Uskon, että se ei koskaan tule selviämäänkään Suomalaisen huippupoliisin toiminnan ansiosta, koska

A) rikos varmaan vanhentuu kohta, kun paperit seisovat asiaa tutkivan poliisisedän pöydänkulmalla,

B) Ajopiirturikiekot on hävitetty, koska poliisi ei pyytänyt niitä silloin kun olisi pitänyt,

C) videotallenteet on hävitetty, koska poliisi ei pyytänyt niitä, silloin kun olisi pitänyt.

D) HSL:n matkustajatiedot on varmaan hävitetty, koska poliisi ei pyytänyt niitä silloin kun olisi pitänyt.

Tässä sitä on taas näyttöjä Suomalaisesta huippuosaamisesta ja kansalaisten verorahojen haaskaamisesta. Sinne ne rahat taas menee. Byrokraattien pyöriteltäväksi vuosikausiksi täysin selvässä jutussa, joka olisi pitänyt selvittää parissa päivässä.

*1.6.2022

Nonni. Tänään tuli aluesyyttäjän päätös asiassa syyttäjättä jättämisessä. Se meni ihan niin kuin ajattelin sen Zuomalaisessa korruptoituneessa ja mädäntyneessä virkamiesmafiassa menevänkin. Merkit olivat niin selvät.

Aluesyyttäjä Topias Haaviston perustelut: ”Esitutkinnassa on pyritty hankkimaan linja-auton valvontakameroiden tallenteita sekä mahdollisia ajopiirturitietoja tilanteen kulun ja linja-auton tarkempien liikkeiden selvittämiseksi. Linja-autoyhtiöstä on ilmoitettu vastauksena poliisin tiedusteluun, ettei tallenteita ja piirturitietoja ole takautuvasti ollut saatavilla. ”

Eli koska aluesyyttäjä Topias Haavisto jätti rikostutkinnan alussa suorittamatta ja viivästytti sitä niin kauan, että kaikki todisteet ehdittiin varmasti hävittämään, ja aluesyyttäjä Topias Haavisto hävitti myös itse niitä, pimittämällä alussa todisteena esitetyn valokuvan tutkinta-aineistosta, niin tämäkin tapaus jäi selvittämättä Zuomalaisen mädäntyneen ja korruptoituneen virkamiesmafian toiminnan vuoksi. Ei osata muka tutkia edes rutiini liikennerikosta?!

Ensimmäisellä kerralla aluesyyttäjä Topias Haavisto oli ”hukannut” todisteeksi toimitetun valokuvan bussin pysähtymispaikasta. Toisella kerralla kun toimitin sen uudestaan eduskunnan oikeusasiamiehelle, ja vaadin muiden todisteiden, ajopiirturit, videovalvontamateriaali ja bussissa ollut todistaja käyttöä niin aluesyyttäjä Topias Haavisto viivästytti tutkintaa sen aikaa, että kaikki linja-autoyhtiön todistusaineisto (ajopiirturit, videovalvontamateriaali ja HSL:n matkustajatiedot) on varmasti ehditty hävittämään. Bussissa ollutta todistajaa aluesyyttäjä Haavisto ei ole katsonut aiheelliseksi kuulla.

Tapaushan meni näin:

20.3.2021 Olin lenkillä ja suojatiellä kävellessäni Gul Erkan meinasi ajaa HSL:n bussilla päälleni. Soitin hälytyskeskukseen yliajoyrityksestä ja he käskivät olla yhteydessä liikennöitsijään ja tehdä poliisille rikosilmoituksen. Tein rikosilmoituksen.

19.4.2022 sain poliisista ”Suljettu Perusilmoitus” paperin tapahtumaan liittyen. Mitähän sekin tarkoittaa?

7.5.2021 aluesyyttäjä Topias Haavisto on antanut päätöksen esitutkinnan rajoittamisesta. Aluesyyttäjä Haavisto on ”hukannut” materiaalista toimittamani valokuvan bussin paikasta suojatiellä. Hän ei ole pyytänyt bussin ajopiirturitietoja, videovalvontatallenteita, eikä hankkinut todistajan lausuntoa bussissa olleelta matkustajalta.

23.5.2021 Tein kantelun oikeusasiamiehelle

9.8.2021 Oikeusasiamiehelle tehdyn kantelun jälkeen aluesyyttäjä Topias Haavisto ilmoitti, että: ”Määrään , että esitutkinta asiassa aloitetaan uudelleen”.

24.5.2022 Tuli taas Päätös syyttämättä jättämisestä. Aluesyyttäjä Topias Haavisto kirjoittaa : "Päätän syytteen nostamatta epäillystä rikoksesta, koska ei ole olemassa todennäköisiä syitä rikoksesta epäillyn syyllisyyden tueksi. ”

Niin, jos valokuva ja video bussin paikasta ihollani kiinni suojatien päällä ei riitä, niin vaikea on sitten enempää Haavistolle todisteita hankkia. Eikös suojatiellä kulkevalle pidä antaa esteetön kulku? Sitä se ei ole jos kaahataan bussilla kovaa vauhtia puoliksi suojatien päälle ja pysäytetään vasta jalankulkijan iholle kiinni! Sitten kun vielä aluesyyttäjä Haavisto ”unohtaa” pyytää bussissa istuvalta matkustajalta todistajanlausunnon ja viivyttää muiden todisteiden pyytämistä vuodella, että ne varmasti on kaikki ehditty hävittää, niin eihän siinä sitten tarvitse kaveria alkaa syyttämään. Mitä se nyt teki, aiheutti melkein sydänkohtauksen suojatiellä kulkevalle ihmiselle ja ajoi bussilla melkein suojatiellä kävelevän ihmisen päälle. Ammattikuljettaja ja HSL:n edustaja.

Liikenne ja viestintäministeriön sivuilla sanotaan, että:

Ajopiirturitiedot pidettävä mukana entistä pidemmältä ajalta - liikenne- ja viestintäministeriö (lvm.fi)

”Työnantajan on tallennettava tiedot (ajopiirturit) vähintään kolmen viikon välein ja niitä on säilytettävä vähintään 12 kuukautta kirjaamisen jälkeen. Lisätietoja saa työsuojelupiireistä.”

Aluesyyttäjä Haavistolla on siis ollut vuosi aikaa pyytää ajopiirturitietoja liikennöitsijältä. Sen sijaan hän on viivästyttänyt tutkintaa yli vuodella, jolloin tiedot on ehditty hävittämään. Aluesyyttäjä Topias Haavisto ei ole vieläkään vaivautunut pyytämään todistajaksi bussissa ollutta matkustajaa. Ei riittänyt Topias Haavistolle todisteeksi valokuva ja video bussin paikasta suojatien päällä, kiinni jalankulkijassa. Vaikuttaa tarkoitukselliselta toiminnalta.

Taas pitää valittaa Zuomalaisen mädän ja korruptoituneen virkamiesmafian loppumattomaan suohon asiasta. Tämä on kuulemma "maailman paras hallinto". Zuomen korruptiovirkamiehet sitä mielellään hokee. Minä en todellakaan usko siihen. Niin huonosti eivät asiat voi olla, tai tämä maailma räjähtää kohta.