50 / 011022

Mitä tänään mietin?

Kehityksestä ja tehostamisesta pari sanaa

Sitä että omana elinaikanani on otettu valtavia tehokkuusloikkia. Mitä niiden seurauksena on tapahtunut?  

Internet: maailma on pienentynyt, Suomesta voit esimerkiksi lukea lähes ajantasaisesti uutisia toiselta puolelta maailmaa, tai tehdä ostoksia ulkomaalaisesta kaupasta netin välityksellä.

->Vaikka tavoitettavuus ja yhteydenpito on parantunut, niin silti maailmaa vaivaa jatkuva kiire, lähes reaaliaikaisesta tiedonkulusta huolimatta.

Sähköposti: Sähköpostin tehokkuus on oikein käytettynä lyömätön. Tavoitat yhdellä sähköpostilla sekunneissa vaikka 100 ihmistä eri puolilta maapalloa samaan aikaan.

->Vaikka tavoitettavuus ja yhteydenpito on parantunut, niin silti maailmaa vaivaa jatkuva kiire, lähes reaaliaikaisesta tiedonkulusta huolimatta.

CAD: Erilaiset suunnittelujärjestelmät ovat syrjäyttäneet käsin tehtävän suunnittelun. CAD järjestelmät ovat huipputehokkaita suhteessa perinteisiin suunnittelumetodeihin, esim. piirrustuksien ja projektioiden piirtämiseen käsin.

->Suunnitteluajat ovat lyhentyneet ja tehostuneet dramaattisesti, mutta silti suunnittelussa on aina kiire.

CAM: Esimerkiksi koneella jyrsittävät mallit ovat tuoneet huipputehokkuutta mallinvalmistukseen, kun kone jyrsii mallit ihmisen käsityön sijasta.

->Mallin valmistusajat ovat lyhentyneet ja tehostuneet dramaattisesti, mutta silti valmistajalla on aina kiire

LED-valot: LED valoilla on toteutettu kymmenkertainen energian säästö

->Valaistuksen energiankulutus on pudonnut kymmenesosaan, mutta silti sähköstä on pulaa ja energian hinta huippuhinnoissaan. Sähköä joudutaan kuulemma jopa säännöstelemään sähkökatkoilla ensi talvena.

Korttimaksut kassoilla: Kortilla maksaminen on erittäin nopea tapahtuma ja lisää kassajonon läpimenoaikaa.

->Korttimaksut ovat tehostaneet kassalinjojen läpivirtaavuutta. Nyt halutaan alkaa muuttaa asiakkaita kassapalvelijoiksi itsepalvelukassojen myötä.

->Kauppiaat ovat jo niin kiireisiä, etteivät kaikki ehdi edes rahastaa asiakkaita enää käteisellä. Käteisestä halutaan eroon ja asiakkaat hoitamaan kassamyyjien työt. Osa kauppiaista haluaa pelkän korttimaksun käyttöön. Ja seuraavaksi siru ihon alle. Tässä on muiden ongelmien lisäksi myös tietoturvaongelma, kun kaikki ostokset digitalisoidaan tietokantaan nimelläsi.

Mikään näistä kymmen- ja satakertaisista tehostuksista ei ole päätynyt samoissa mittakaavoissa esimerkiksi asiakkaan hintoihin, hinnat kallistuvat jatkuvasti. Mikään näistä tehostuksista ei ole päätynyt esimerkiksi työntekijöiden työaikaan sitä lyhentävästi, vaikka esimerkiksi suunnittelijan tuottavuus on noussut CAD- järjestelmien myötä 100- kertaiseksi, niin lopputuloksena suunnittelutyötä ja tehokkuutta vaaditaan vain aina enemmän. Palkassa tai vapaa ajassa se ei ole näkynyt. Sama asia on kappaleiden valmistuksessa CAM menetelmin. Yksi koneenohjaaja tekee monen entisen lestin- ja mallin rakentajan työn, mutta kiire on silti aina.

Minä ja varmasti monet muutkin ovat pudottaneet valaistuksensa energiankulutuksen kymmenesosaan vaihtamalla LED- lamput vanhojen tilalle. Tästä ei aiheutunut sähkölaskun pieneneminen, vaan energiakriisi ja sähkön kallistuminen.

Korttimaksut kassoilla ovat tehostaneet kauppojen kassalinjojen toimintaa. Se ei riitä. Nykyinen suuntaus on asentaa itsepalvelukassoja ja sitä myötä siirtää taas yksi työtehtävä lisää kaupan asiakkaan tehtäväksi ja arjen rasitteeksi.

Mitä tämä kaikki tarkoittaa. Sitä, että ahneudella ei tunnu olevan rajoja. Oman elinaikani valtaisat kehitysloikat ovat tuottaneet kymmen- ja satakertaisia tehokkuuksia suhteessa vanhoihin menetelmiin. En ole saanut tuottavuuden nousun suhteen kuitenkaan samassa suhteessa lisää palkkaa tai lisää vapaa-aikaa. Kaikesta tehostuksesta huolimatta minulta on kuitenkin vaadittu vain koko ajan lisää suorittamista ja tehostamista. Lähes kaikkien tuotteiden hinnat nousevat automaattisesti vuosittain.

Tuntuu välillä siltä, että mikään ei riitä. Tuntuu, että tehostamisen vaikutuksista ei oikein kyetä saamaan hyötyä irti ja nauttimaan, vaan tehostaminen on itsetarkoitus ja tehostamisen jälkeenkin on ihan yhtä kiire. Ongelma on sisäänrakennettu järjestelmään, mutta sen analysoiminen on jo niin iso homma, etten sitä nyt tässä jaksa alkaa purkamaan.

Ja ei, en ole mikään änkyrä, joka vastustaa tehostamista, olen insinööri joka on koulutettu suunnittelemaan tehostamista, mutta sillekin on rajansa. Esimerkiksi kauppojen itsepalvelukassat ovat minun rajani. En voi sietää niitä, ja valitsen aina normaalin kassan itsepalvelukassan sijasta. En halua enkä jaksa leikkiä kassamyyjää, vaan vaadin sen verran palvelua kaupasta, että tuotteiden hintojen arpominen ja rahastaminen on kauppiaan ja myyjän työtä, ei minun. En halua taas yhtä työsuoritetta omalle kontolleni omaan arkeeni. Varsinkin kun tiedän, että se ei kuitenkaan näy minun kauppalaskussani millään lailla, se tulee kasvamaan itsepalvelukassoista huolimatta joka vuosi.