102 / 040522

Deittailua vai ihmisten profilointia?

 

Aktivoin tinderin taas pitkästä aikaa ja räpelsin sitä pari päivää. Tinder on mielestäni perusperiaatteeltaan ihan toimiva ja tehokas sovellus. Nopean alkuseulonnan jälkeen keskustelemaan kiinnostavien lähellä olevien ihmisten kanssa. Sitten aloin tutkimaan sovelluksen sääntöjä ja muita ohjeita. Hetken aikaa niitä ihmeteltyäni aloin nauramaan ja poistin koko sovelluksen puhelimestani.

Tinderissä on mielenkiintoisia sääntöjä ja ohjeita. Alla pari esimerkkiä. Tinder kehottaa tekemään ilmiantoja muista käyttäjistä jos kokee jonkun töykeäksi, pelottavaksi, käyttäytyvän huonosti tai asiattomasti. Sitten tinder ulottaa sääntönsä myös sinun muuhun elämään. Sinun pitää kuulemma olla huomaavainen ja noudattaa tinderin sääntöjä myös tinderin ulkopuolella.

Tinderi siis kehottaa käyttäjiään tekemään muista käyttäjistä ilmiantoilmoituksia erittäin subjektiivisesti tulkittavista asioista? Käynnissä on siis tälläinen erittäin subjektiivisiin asioihin ja niiden sävyerojen tulkintoihin liittyvän ilmiantomateriaalin kerääminen, joka liitetään henkilön profiiliin ja nimeen ja säilötään iäksi. Ilmoituksen tekijän motiivi voi olla ihan mikä tahansa ja kostonhimoinen, hormonihuuruinen, persoonallisuushäiriöinen ja miesvihainen pissaliisa voi tehdä siis ilmiantoilmoituksen sinusta ihan millä verukkeella tahansa. Nämä ilmoitukset sitten säilötään ja niitä käytetään sinun profilointiin nyt ja koko loppuikäsi ajan. Ne tulevat päätymään tinderin toimiston kahvihuoneeseen, poliisille, lääkärille, vakuutusyhtiöön, julkiseen levitykseen ja kaikkeen muuhun, mitä ei vielä edes tiedetä. Profiloinnin tuloksia tullaan myymään rahalla, unohdetaan pahvilaatikoissa porraskäytäviin ja jaetaan internetissä tietomurtojen tuloksena. Kaikki tämä, hormonihuuruisen, persoonallisuushäiriöisen, kostonhimoisen, femakko pissaliisan tekemän 100% subjektiivisen kokemukseen pohjautuvan ilmoituksen perusteella. Ja tinder vielä kannustaa tähän.

Nykyajan deiteille pitää varmaan palkata lakimies istumaan kahvipöytään ja sängynlaidalle, ettei tule loukanneeksi kenenkään herkkähipiäisen miesvihaajaan mitättömän kokoista egoa ja itsetuntoa ja joudu perättömien ilmiantojen kohteeksi.

Sovellus muistuttaa pikkuisen DDR:n ja Neuvostoliiton ilmiantojärjestelmiä, joissa sadat tuhannet ilmiantajat valvoivat muiden ihmisten toimintaa ja raportoivat siitä eteenpäin valvontakoneistolle. Tämä toiminto on vain nyt siirretty sähköiselle alustalle ja sitä markkinoidaan kansalle deittisovelluksena.  

Tapaan itsekkin yleensä joka päivä vähintään yhden kusipään (siis ihan tavallisessa elämässä), mutta ei niistä mielestäni tarvitse mihinkään rekisteriin alkaa raportoimaan.

Poistin tämän ilmianto- valvonta- ja profilointisovelluksen kännykästäni kokonaan.




Kuva 1. Tinder kerää ilmiantotietoja ihmisistä ja suorastaan kehottaa ja pyytää tekemään ilmiantoja. Mielestäni huonosta käytöksestäkään ei tarvitse alkaa raportoimaan minnekkään rekistereihin. Ennen vanhaan riitti kun kertoi kumppanille, ettei ehkä enää tarvitse tavata uudestaan, jos toisen käytös ei miellytä. Nyt siitä pitäisi raportoida tinderin rekisteriin ja tinderi kirjaa sen ylös?





Kuva 2. Töykeys ei ole turvallisuusongelma, eikä tee ihmisestä vaarallista. Asiattomuus ja pelottavuuskin ovat täysin ilmoittajan kokemia subjektiivisia asioita, joista tinder haluaa ilmoituksia. Tinderi siis rakentaa ihmisistä profiileja sille tehtyjen ilmianto ilmoituksien pohjalta. Eikö riitä jos kertoo kumppanille, ettei halua tavata enää uudestaan?





Kuva 3. Tinder ulottaa tässä sääntönsä käyttäjään myös verkon ulkopuolella? Jos asennan tinderin puhelimeeni niin minun pitää olla aina ja kaikkialla huomaavainen tai minusta tehdään ilmiantoja? Orwellin valvontapoliisit toiminnassa.