74 / 100821


Mitä tänään mietin?

Maapallon lämpeneminen ja ilmastoasiat
 

Facebookissa eräässä profiilissa sattui silmään oheinen kaavio vuodelta 2012 suurimmista kasvihuonekaasujen tuottajista. Jäin sitä pohtimaan. Pienellä hakemisella löysin myös uuden tuoreemman vuoden 2015 kaavion. Väänsin kaavion ja googlen datasta käppyrät päästö/asukas, josta näkyy, että suurimmat päästäjät ovat Kanada, USA ja Venäjä. Tuoreempia käppyröitä aiheeseen liittyen löytyi ilmasto oppaasta, mutta siitä puuttuu Kanada jostakin syystä kokonaan. Muuten kärkikolmikko on sama, kun katsotaan päästöjä per asukas. Kiinan ja Venäjän päästöt per asukas näyttää tuon ilmasto-oppaan kaavion mukaan olevan selvässä nousussa. USA:n päästöt taas laskee voimakkkaasti. 


Kuva 1. Mailman suurimmat kasvihuonekaasujen tuottajat vuonna 2012 ja 2015


Kuva 2. Kokonaispäästöt ja päästöt per asukas.

Kiinalla ja Intialla on sama väestömäärä, mutta Kiinan päästöt ovat melkein nelinkertaiset suhteessa Intiaan. En äkkiseltään tiedä mikä asian selittää, teollisuus? Kiinan BKT 2019 on 14 biljoonaa USD ja Intian 2,9 biljoonaa USD. Tässä on aika sama suhde. Teollisuuden kulutusta se varmaan sitten on. Siellä missä on paljon tuotantoa, on myös paljon päästöjä. Teollisuus on merkittävä energiankuluttaja.

Jäin pohtimaan seuraavaa. Nyt on kova sähköautobuumi, mikä on periaatteessa hieno asia. Ekologisempia autoja ja pienemmät liikenteen päästöt. Kuluttajille myydään maapallon pelastusta sähköauton hankkimisella. Vanhat polttomoottoriautot sakotetaan veroilla käyttökelvottomiksi. Mutta kun tiedetään, että 72% päästöistä tulee energiasektorilta (polttoaineiden poltto, tuotanto, jakelu), niin sähköautojen ekologinen vaikutus riippunee suuresti siitä, miten niiden akkuihin siirrettävä energia tuotetaan. Jos sähkön tuottamiseen poltetaan fossiilisia polttoaineita (öljy, kivihiili, maakaasu) ja sitten muutetaan niiden energia sähköksi niin kokonaispäästöjen kannalta taitaa olla sama, palaako se hiilivety voimalassa vai auton moottorissa. Lisäksi kokonaistaseeseen tulee vaikuttamaan sähköautojen valmistamiseen sitoutuva energiamäärä, jonka valmistus kuluttaa.

Maapallon lämpenemisen, eli kokonaisuuden kannalta Suomen päästöosuudet ovat mitättömiä ja Suomi ei maapallon lämpenemiseen pysty yksin vaikuttamaan. Tasapuolisuuden kannalta oikea käsittelytapa on varmaan päästöt per henkilö, jolloin tilanne muuttuukin ihan toiseksi. Suomi on päästöissä ihan keskitasoa esimerkiksi aika samaa sarjaa Japanin ja Kiinan kanssa. Pohjoisessa sijaitsevien maiden päästöjä lisännee talvella tarvittava lämmitys. Toisaalta kuumissa maissa tarvitaan taas viilennystä eli ilmastointia, joka taas lisää energiankulutusta.

Mikä ratkaisuksi. Kaikkien tulisi varmaan pyrkiä päästöissä kohti keskiarvoa per asukas ja kun se saavutetaan, tulee keskiarvoa alkaa alentamaan. Näin yksinkertaisesti. Tosin esimerkiksi teollisuus, joka on suuri kuluttaja, ei ole jakautunut tasaisesti, joten asia ei ole ihan niin yksinkertainen. Lisäksi pitäisi suunnata fokusta uusiutuvien energiamuotojen käyttöön ja pyrkiä vähentämään turhaa kulutusta. Lisäksi puhutaan vielä hiilinieluista, jotka vaikuttavat päästöjen kokonaistasetta alentavasti, mutta niihin en nyt jaksanut tämän illan pohdiskeluissa paremmin perehtyä. Periaatteessa niitä pitäisi kai lisätä, koska ne neutraloivat päästöjä.

Toimenpidelista:

1)Uusiutuvien energiamuotojen suosiminen

2)Fossiilisten polttoaineiden käytön vähentäminen

3)Turhan kulutuksen vähentäminen

4)Hiilinielujen lisääminen

5)Päästöt per asukas keskiarvoon tähtääminen

6)Päästöt per asukas keskiarvon laskeminen

7)Väestönkasvun hillitseminen/laskeminen

8 ) Polttomoottoriautojen korvaaminen sähköautoilla luonnollisen poistuman myötä, ei pakottamalla

Ugh. Olen puhunut.




Kuva 3. Suomen kasvihuonepäästöt.



Kuva 4. Mailmanlaajuiset kasvihuonepäästöt.


Kuva 5. Kasvihuonepäästöjen kehitys suurimmissa päästäjämaissa.