82 / 101122

Koulutuspolitiikka. Ihmisten kouluttamista työttömiksi?

Sinällään kyllä kannatan ihmisten kouluttamista, mutta tilanne, jossa samaan aikaan kasvavat käsi kädessä korkeakoulutettujen aloituspaikat ja korkeakoulutettujen ihmisten työttömyys, on erikoinen. Ei kuitenkaan varmaan ole tarkoitus kouluttaa ihmisiä työttömiksi, vai onko?

Luin valtioneuvoston tiedotteesta että hallitus lisää korkeakouluopiskelijoiden määrää 10000 opiskelijalla. Toisesta uutisestä luin samaan aikaan, että Suomessa on jo yli 40000 korkeakoulutettua työtöntä. NELJÄKYMMENTÄTUHATTA. Hallitus on puhunut suu vaahdossa työvoimapulasta, mutta eipä sitä ole ollut korkeakoulutettujen työttömyyskäppyröissä havaittavissa viimeisimpään kahteenkymmeneen vuoteen. Ja lisää korkeakoulutettuja työttömiä halutaan.

Insinöörinä en ymmärrä logiikkaa. Siis hyvää sellaista. Pahan logiikan ymmärrän. Se voi olla sellainen, että Suomeen halutaan synnyttää yhä suurempi korkeakoulutettujen osuus väestöstä, josta kymmenet tuhannet jäävät vaille työpaikkaa ja tämän seurauksena syntyy ylitarjontaa hakijoista. Oiva tilaisuus polkea palkkoja ja huudattaa hakijoita täysin turhissa haastatteluissa. Minusta tuntuu, että päättäjien tarkoituksena on kurittaa keskiluokkaa ja polkea palkkoja. Tämähän taitaa olla maailmalla yleinen ilmiö. Keskiluokan kurjistaminen ja alasajo. Puhutaan ns. valkokaulusköyhälistön synnyttämisestä. Miksi hallitus haluaa tälläistä?

Minäkin kärsin ja uhrasin opiskelujen ja alkavan työuran eteen aika paljon. Olisin odottanut parempaa tulevaisuutta. Tilanne on kuitenkin se, että korkeakoulutettujen työttömyys on kasvanut viimeiset 20 vuotta ja samaan suuntaan jatketaan nykyisenkin hallituksen johdolla.

Nykyäänhän työpaikkoihin haetaan 30-35 vuotiaita perheettömiä henkilöitä, joilla on kaksi tohtorintutkintoa, neljänkymmenen vuoden katkeamaton nousujohteinen työura, pitää puhua minimissään viittä kieltä ja palkan suhteen pitäisi tyytyä TET-harjoittelijan palkkaan. Työtä pitäisi tietysti tehdä samalla ambitiolla kuin yrittäjänä. Ja tietysti. Pitää olla ns. hyvä tyyppi.

Tässä on suunnilleen kriteerit, joilla työnhakijoita haetaan ihan normaaleihin perusjampan hommiin. Kyllä mä ymmärrän, että suurien pörssiyhtiöiden ylimpiin tehtäviin halutaan ”yli-ihmisiä” ja vaatimukset ovat sitten sen mukaiset. Mutta niin ovat korvauksetkin. Mutta mielestäni perustekijäksi riittää ihan perusjamppa puurtamaan arkisia perusjampan askareita.

Melko jännää seurata tätä ns. hyvinvointisuomen alasajoa.

Mutta tälläinen ajatus täältä katsomosta kuitenkin tänään.

*hyvää popcornia*




 

 Kuva 1. Korkeakoulutettujen työttömyys.

Työttömyyskatsaus 11/20: Korkeakoulutettujen työttömyys vähenee hitaammin kuin työttömyys yhteensä - AkavaWorks



Kuva 2. Lisää aloituspaikkoja korkeakouluihin.
Runsaat 10 000 aloituspaikkaa lisää korkeakouluihin vuosina 2020-2022 - OKM - Opetus- ja kulttuuriministeriö